czwartek, 14 lutego 2013

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Walentynki - dzień zakochanych. Nie ważne czy chcesz skraść czyjeś serce, czy też docenić te, które już przy Tobie jest. Czekoladowe serce, w taki dzień zakochanych spełni każdą rolę. Nikt mu się nie oprze:)
Ciasto jest z rzędu tych bardziej ciężkich, nie puszystych i mocno czekoladowych, coś na wzór klasycznego brownie.
Lekko zmodyfikowany przepis z angielskiego wycinka gazetowego






Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (ew. białego kryształu)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 80 g ciemnej czekolady deserowej
  • 2 łyżki golden syropu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka* mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* szklanka o pojemności 250 ml

KREM I DEKORACJA:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej
  • garść czerwonych owoców (u mnie winogrona. Możesz użyć wiśni, malin, truskawek, itp)



Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej golden syrop.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić kolejno jajka, zmiksować. Następnie dodać jogurt i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Wszystko zmiksować. Na końcu do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Można też użyć silikonowej lub aluminiowej formy w kształcie serca. (Jeśli średnica takiej formy jest mniejsza niż 24 cm, trzeba wydłużyć czas pieczenia). Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Moje ciasto, pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm piekło się ok. 30 minut w 170 stopniach ( na termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę drewnianym patyczkiem, czy jest dopieczone w środku. 
Z wystudzonego ciasta wyciąć serce.
KREM:
Czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. odłożyć 2 łyżki. Do reszty dodać ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, zmiksować. Czekoladową masą posmarować wierzch i boki ciasta. Resztę przełożyć do szprycy, dekoracyjnie wyciskać kleksy na brzegi ciasta. To samo zrobić z odłożoną wcześniej ubitą śmietaną. Udekorować owocami. 





Walentynki 2013 - czym to się je?

10 komentarzy:

  1. ale pięknie wygląda, aż szkoda zjeść go:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne serca :) Musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda obłędnie kremowo...

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite 'serduszkowe' przepisy! :) Bardziej walentynkowo juz chyba byc nie moze! ;)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanko co można dać zamiast tego syropu?czy jest on konieczny? wiesia,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...