wtorek, 12 lutego 2013

Bezowe serca z wiśniami

Kolejna propozycja na walentynkowy dzień. Bezy w kształcie serc, wypełnione konfiturą wiśniową. Mało skomplikowana, bardzo słodka przyjemność dla dwojga;)






Składniki na 4 sztuki:
  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • kwaskowata, gęsta konfitura wiśniowa


Schłodzone białka wlać do miski, dodać sól. Ubić sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Na papierze narysować ołówkiem 4 serca ( mają być nie za małe, u mnie były mniej więcej wielkości dłoni). Na narysowane serca nałożyć pianę i delikatnie rozprowadzić, tworząc w ten sposób dno naszych serc (grubość nie powinna być większa niż 1 cm). Resztę piany przełożyć do szprycy cukierniczej. Wyciskać pianę na krawędzie serca, tworząc podwyższone brzegi (mamy uzyskać takie "sercowe koszyczki"). Serca wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 110 stopniach (u mnie na termoobiegu).
Upieczone serca wystudzić. Środek każdego wypełnić gęstą konfiturą wiśniową. Jeśli masz zbyt słodką konfiturę, dodaj do niej trochę soku z cytryny.








Walentynki 2013 - czym to się je?

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...