wtorek, 4 grudnia 2012

Kapuśniaczki

Moje ulubione paszteciki "na jeden kęs", z kwaskowatą kapustą i pieczarkami. Idealne do czerwonego barszczu, ale świetnie smakują także "solo" jako przegryzka i szybka przekąska. Farsz jest troszkę pracochłonny (a w zasadzie czasochłonny), ale ogólnie wykonanie kapuśniaczków nie jest wcale trudne. A efekt końcowy mega pyszny :)
Przepis na ciasto drożdżowe z przepisu ilki






Składniki na ok. 60 sztuk:

CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 1/2 szklanki* mleka
  • pół kostki drożdży (50 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej (jeśli kapusta jest bez marchwi, to dodatkowo 1 marchew)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz czarny

  • 1 białko do posmarowania pasztecików

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml






FARSZ:
Kapustę kiszoną przelać zimną wodą. Przełożyć ją do garnka, nalać tyle wody by ją przykryła. Jeśli w kapuście nie ma marchwi, dodać jedną startą na dużych oczkach tarki. Gotować na małym ogniu do miękkości kapusty. Ugotowaną wystudzić, dobrze wycisnąć z nadmiaru wody i drobniej pokroić, przełożyć do miski.
Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą , następnie całość zmielić w maszynce i dodać do ugotowanej kapusty. Farsz przyprawić solą i pieprzem.

CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż rozczyn urośnie).
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i roztopione i ostudzone płynne masło. Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto odstawić  na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej przykryć je ściereczką).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Podzielić na długie pasy o szerokości ok. 10 cm. Na środek każdego pasa nałożyć farsz, po czym starannie i dokładnie zwinąć w rulon. Rulon lekko spłaszczyć i pokroić na mniejsze kawałki tworząc paszteciki.

















Każdy kapuśniaczek posmarować białkiem. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.  20 minut w 190 stopniach.














9 komentarzy:

  1. Wyglądają niewiarygodnie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobnie, tez na jeden raz:), pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja pysznie! chyba sprobuje takie zrobic, ale moze na Sylwestra;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wyglądają, aż chce się je zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj właśnie myślałam o kapuśniaczkach i barszczyku. Chodzą za mną ;)
    Wyszły pięknie! Już nie patrze bo oślinie klawiaturę ;)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo dzięki Tobie odkryłam nowy sposób robienia pasztecików :D dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. dałabyś jednego, tak na spróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ile mniej więcej takich kapuśniaczków wychodzi z tej porscji

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...