poniedziałek, 3 grudnia 2012

Krokiety z kapustą i grzybami

Moja kolejna propozycja na Wigilijny Stół., bardzo tradycyjna. Tym razem troszkę pracochłonne, ale jakże pyszne krokiety z kapustą i grzybami. Suszone grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, a ciasto naleśnikowe zrobić wg własnego, sprawdzonego przepisu. Krokiety świetnie sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole, ale także jako postny, piątkowy obiad.






Składniki na ok. 10 sztuk:

NALEŚNIKI:
  • ok. 2 i 1/2 szklanki mąki
  • ok. 750 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru

FARSZ:
  • 1 kg kiszonej kapusty (jeśli jest bez marchewki to dodatkowo 1 duża marchew)
  • 200 g suszonych grzybów, lub 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz czarny

  • bułka tarta
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia



Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc.

NALEŚNIKI:
Podane składniki na naleśniki zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto ma mieć raczej rzadszą konsystencję. Usmażyć naleśniki, odstawić do wystygnięcia.

FARSZ:
Kapustę kiszoną spróbować, jeśli jest za kwaśna przelać zimną wodą. Przełożyć ją do garnka, nalać tyle wody by ją przykryła. Jeśli w kapuście nie ma marchwi, dodać jedną dużą startą na dużych oczkach tarki. Gotować na małym ogniu do miękkości kapusty. Ugotowaną wystudzić, wycisnąć z nadmiaru wody i drobniej pokroić, przełożyć do miski.
Grzyby wypłukać, zalać nową wodą i gotować do miękkości. Ugotowane zmielić w maszynce, dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do kapusty z grzybami. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Jeśli zamiast grzybów leśnych używamy pieczarek, należy je drobno pokroić, przesmażyć na maśle razem z cebulą, następnie całość zmielić w maszynce i dodać do ugotowanej kapusty.

Naleśniki smarować farszem, zwinąć w krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.





6 komentarzy:

  1. Wczoraj robiłam takie krokieciki. Cudowny przedsmak świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę na obiadek:). Bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś wcinaliśmy krokiety na obiad. Z obowiązkowym barszczem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. trochę inna wersja krokieta ale na pewno pyszna:) a barszczyk gdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdzieś "wcięło":) A tak poważnie, to na Wigilię zestaw obowiązkowy - barszczyk + krokiet.

      Usuń
  5. Zapraszam do konkursu :)) ! http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...