wtorek, 6 listopada 2012

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem

Pyszna, mocno rozgrzewająca zupa porowa z ziemniakami i podsmażonym boczkiem. Bardzo szybko się ją robi i uwierzcie, że jeszcze szybciej zjada ;)






BULION WARZYWNY:
  • ok. 2 l wody
  • warzywa - 3 marchewki, duża pietruszka z natką, 1 cebula, seler
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sol, pieprz (najlepiej biały)

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 duże pory
  • ok. 250 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki do zup
  • sól, pieprz



Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
Pory pokroić w półksiężyce.
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać pokrojone pory i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko smażyć ok. 5 minut. Następnie przełożyć wszystko do bulionu. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Na końcu zupę zabielić śmietanką i przyprawić solą i pieprzem, ew. vegetą.



5 komentarzy:

  1. OOOO :D ale pyszne, uwielbiam dania z porem, napewno taka zupka zagosci u mnie wkrotce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszota!!! polecam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, że zupka smakowała. Sama dawno jej nie robiłam, nabrałam ochoty, chociaż tego typu zupki najlepiej smakują mi jesienią lub zimą...:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...