Rozgrzewający napój z gotowanych jabłek, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i miodu. Może być świetnym dodatkiem do obiadu, w postaci kompotu, ale chyba najlepiej sprawdzi się jako dodatek do długich jesiennych i zimowych wieczorów.
- ok. 1 kg jabłek
- wody tyle by przykryła jabłka
- 3 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina soku z cytryny
Jabłka umyć (nie obierać), pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne, wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać miód, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu do miękkości jabłek. Gotowy napój przelać przez sitko. Najlepiej pić gorący, chociaż na zimno też jest dobry.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: