poniedziałek, 5 listopada 2012

Napój jabłkowy z miodem i cynamonem

Rozgrzewający napój z gotowanych jabłek, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i miodu. Może być świetnym dodatkiem do obiadu, w postaci kompotu, ale chyba najlepiej sprawdzi się jako dodatek do długich jesiennych i zimowych wieczorów.







  • ok. 1 kg jabłek
  • wody tyle by przykryła jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina soku z cytryny


Jabłka umyć (nie obierać), pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne, wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać miód, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu do miękkości jabłek. Gotowy napój przelać przez sitko. Najlepiej pić gorący, chociaż na zimno też jest dobry.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...