niedziela, 25 listopada 2012

Naleśniki z serem i wiśniami

Pyszny deser. Połączenie ciepłych naleśników, kremowego serka śmietankowego z cynamonową nutką i wiśni w syropie. U mnie gościły dziś na śniadanie, Wy możecie zaserwować je sobie na popołudniowy deser.






Składniki na 6 sztuk:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru
NADZIENIE:
  • 250 g kremowego serka śmietankowego (typu "Philadelphia")
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • wiśnie w syropie ze słoika






Serek wymieszać z cukrem i cynamonem. Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku.
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Usmażyć 6 cienkich naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki posmarować serkiem. Z jednej strony ułożyć odsączone wiśnie. Zwinąć w rulon. Podawać na ciepło polane podgrzanym syropem z wiśni.










3 komentarze:

  1. Takie śniadanie podałabym nawet królowi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki! Tylko smażyć nie umiem... Na szczęście mam w domu mistrza, który zaspokaja moje zachcianki ;) Twoje wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...