Łatwa i szybka w przygotowaniu surówka z chrupiącej kapusty pekińskiej, z marchewką, papryką i jabłkiem. Idealnie komponuje się z sosem bazyliowym na bazie oliwy. Jest idealnym dodatkiem do obiadu, w szczególności do pieczonych i smażonych mięs. Szybko, smacznie i do tego zdrowo:)
Zmodyfikowany przepis ze zbioru przepisów Siostry Anastazji.
- pół kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 jabłko
- 1 duża marchew
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki suszonej bazylii (może być oczywiście świeża)
- szczypta soli, pieprzu i cukru
Kapustę drobno pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Jabłka nie obierać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Marchew obrać, również zetrzeć na tarce, ale na drobnych oczkach. Wszystko ze sobą wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą, przyprawić. Sos dodać do surówki i wszystko ponownie wymieszać.
uwielbiam takie bomby witaminowe:)
OdpowiedzUsuńTaka suróweczka - pycha!:)
OdpowiedzUsuńWitam, Nominowałam Twój blog do zabawy w Libster Blog. Zapraszam na mój blog w celu pobrania pytań. Zapraszam do zabawy!!
OdpowiedzUsuń