niedziela, 18 listopada 2012

Muffiny jogurtowe z bananami

Do niedzielnej porannej kawki, odrobina słodyczy - w końcu jeszcze mamy weekend :) Puszyste, miękkie muffiny na bazie naturalnego jogurtu z dodatkiem dojrzałych bananów. Więc co? Mikser w ruch i do dzieła! Szybko się je robi, szybko piecze i niestety... szybko znikają. Smacznego;)






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 35 ml oleju
  • 2 dojrzałe banany

  • lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji


W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrami. Dodać jogurt i olej, zmiksować. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, dodać do masy. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami, lub do foremek na babeczki.
Piec ok. 20-25 min. w 200°C.
Upieczone muffiny posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem. U mnie była to gotowa polewa z paczki o smaku krówki.





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...