Do niedzielnej porannej kawki, odrobina słodyczy - w końcu jeszcze mamy weekend :) Puszyste, miękkie muffiny na bazie naturalnego jogurtu z dodatkiem dojrzałych bananów. Więc co? Mikser w ruch i do dzieła! Szybko się je robi, szybko piecze i niestety... szybko znikają. Smacznego;)
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecałe 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 35 ml oleju
- 2 dojrzałe banany
- lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji
W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrami. Dodać jogurt i olej, zmiksować. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, dodać do masy. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami, lub do foremek na babeczki.
Piec ok. 20-25 min. w 200°C.
Upieczone muffiny posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem. U mnie była to gotowa polewa z paczki o smaku krówki.
Szybko i smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda,ze nie mieszkasz gdzieś w pobliżu chętnie zjadłabym choć jedną do niedzielnej kawki:)
OdpowiedzUsuńWyglądają AWESOME! <3
OdpowiedzUsuń