Pożywna, smaczna i rozgrzewająca zupa serowa z porem i dobrze wysmażonym bekonem. Kremowa i delikatna w smaku, ale jednocześnie zdecydowanie zaspakaja głód i ochotę na pyszny obiad. Polecam!
BULION WARZYWNY:
- ok. 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 por lub cebula
- 1 pietruszka z natką
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- ok. 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 pory
- 1 łyżka masła
- 5 średnich ziemniaków
- 50 g topionego serka śmietankowego (lub ziołowego)
- ok. 200 g sera żółtego
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietanki do zup 18%
- sól, pieprz
Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojony boczek, dobrze go wysmażyć. Na końcu dodać pokrojone pory i wszystko smażyć ok. 3 minut.
Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać serek topiony i przesmażony boczek z cebulą i porami.Gotować wszystko do miękkości ziemniaków.
Mąkę rozrobić z łyżką zupy i śmietanką, wlać do zupy, doprowadzić do ponownego wrzenia. Na końcu wrzucić starty na tarce ser żółty. Dokładnie wymieszać.
Zupę podawać gorącą, posypaną żółtym serem.
To coś dla mnie...
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie sycące zupy bardzo dobrze rozgrzewają:)
OdpowiedzUsuń