czwartek, 16 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z sosem koperkowym

Zapiekanki, to świetne pole do popisu, by zabłysnąć jakimś nowym smakiem, który zwykle zależy od zasobów lodówki. Na wczorajszy obiad zaserwowałam talarki ziemniaków, przełożone wędliną i warzywami, zapieczone pod pyszną jogurtowo - koperkową kołderką. 





Składniki na 4 porcje:
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 300 g wędliny (u mnie 2 pętka kiełbasy + mały kawałek szynki)
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 łyżek kukurydzy
  • 100 g sera żółtego
SOS KOPERKOWY:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Ziemniaki obrać, obgotować 10 minut w osolonym wrzątku. Gdy wystygną, pokroić je na półcentymetrowe talarki.
Wędlinę drobno pokroić, przesmażyć.
Paprykę pokroić w paski lub w kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę ziemniaczanych talarków. Na ziemniaki  wyłożyć wędlinę, na to pokrojoną paprykę i  kukurydzę (ja użyłam mrożoną, ale może być także konserwowa) i na wierzch resztę ziemniaków.. W celu uzyskania sosu jogurt zmiksować z jajkami, dodać posiekany koperek i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Całość zalać sosem koperkowym i posypać startym serem. Zapiekać pod przykryciem ok. 40-50 minut w 180 stopniach.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...