środa, 15 sierpnia 2012

Szarlotka

Smak klasycznego ciasta z jabłkami, zwanego szarlotką zna chyba każdy z Nas. Każdy ma także swój sprawdzony przepis na jej wykonanie. Jednym smakuje najbardziej na ciepło, najlepiej z porcją lodów waniliowych, innym na zimno. U mnie obowiązkowo pod delikatną bezową pianką.






  • 3 szklanki mąki pszennej*
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 małych jabłek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli (do ubicia piany z białek)

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml






Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać zimną, pokrojoną w kostkę margarynę i 3/4 szklanki cukru. Wbić 3 żółtka. Pozostałe białka wstawić do lodówki. Zagnieść ciasto. podzielić na 3 części, każdą owinąć folią (nie aluminiową). 2 części ciasta wstawić do zamrażalnika, jedną do lodówki.
Prostokątną formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Dno wylepić ciastem z lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Jabłka wyłożyć na spód ciasta, posypać cynamonem. Na to zetrzeć na grubych oczkach tarki jedną część ciasta z zamrażalnika. Blachę ciasta wstawić do lodówki. W tym czasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać powoli szklankę cukru, cały czas ubijając, Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę z białek wyłożyć na ciasto a na pianę starkować pozostałe ciasto z zamrażalnika.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 170-180 stopniach.

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie! Jabłka doprawione cynamonem, na górze warstwa z ubitych białek... Achhhh... pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wygląda :)...zapewne i tak smakuje :)...

    OdpowiedzUsuń
  3. OO taką jadłam dzisiaj u babci:)
    Uwiebiam takie proste ciasta:)
    A na prawdę mają swoją długą tradycję:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię zazwyczaj klasyczną z cynamonem, na kruchym cieście, ale z taką z bezową warstwą już się spotkałam i także była pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pokusilam sie na zrobienie tej szrlotki i z przykroscia musze przyznac ze wyrzucilam cala do kosza, srodkowa warstwa ztartego ciasta zoztopila sie i zrobila jak glina,co popsulo kompletnie smak bo niestety przylepila sie do jablek i pianki a wygladala tak pieknie wyrosla mi ponad blache! to pierwsza szarlotka z waszego przepisu ktora mi nie wyszla :( pozdrawiam czytelnikow!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis z pomyslem. Smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...