Sałatka, trochę inaczej, bo podawana na ciepło, jest świetną propozycją np. na kolację. Podsmażone na maśle pieczarki, wymieszane z ugotowanym na twardo jajkiem i groszkiem konserwowym. Szybka w przygotowaniu i smaczna!
Składniki na 1 porcję:
- 1 mały por
- 1 łyżeczka masła
- 5 pieczarek
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 3 łyżki groszku konserwowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
Pieczarki pokroić w talarki, podsmażyć razem z porem na maśle. W międzyczasie ugotować jajko na twardo. Ciepłe pieczarki z porem wymieszać z pokrojonym w kostkę jajkiem i groszkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Można wymieszać z łyżeczką majonezu, ale nie jest to konieczne.
nigdy takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJa też nie, a przecież wszystkie składniki są bardzo pospolite :) Zapiszę sobie.
OdpowiedzUsuńPyszna palce lizać ale wole z majonezem (kieleckim) jest ostrzejszy i ma specyficzny smak
OdpowiedzUsuń