sobota, 14 lipca 2012

Naleśniki pełnoziarniste z serem i pieczarkami

Smaczne naleśniki z mąki pełnoziarnistej z farszem pieczarkowym i ciągnącym się serem. Świetny pomysł na obiad. Można je również opanierować w bułce tartej i podać w formie krokietów. Ja jednak najbardziej lubię podsmażone bez panierki, a przed podaniem posypane startym żółtym serem i polane sosem na bazie jogurtu, np. czosnkowym.






Na ok. 8 sztuk:
  • ok. 250 g mąki pełnoziarnistej
  • ok. pół litra mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 350 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • ok. 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz






Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ:
Pora drobno posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę pieczarki, posolić i smażyć ok. 5 minut. Pieczarki z porem zdjąć z patelni, ostudzić, wymieszać z startym na drobnych oczkach serem żółtym. Przyprawić.
Farsz rozsmarowywać na naleśnikach, składać tak jak krokiety. Przed podaniem podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku posypane żółtym serem.
Podawać z sosem czosnkowym, lub ketchupem.

2 komentarze:

  1. Fajna propozycja na bezmięsny obiad. Mój Połówek nawet woli takie naleśniki z pieczarkami, aniżeli z mięsem

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Takiego farszu jeszcze nie jadłam. Pieczarki uwielbiam więc chętnie wypróbuje.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...