Smaczne naleśniki z mąki pełnoziarnistej z farszem pieczarkowym i ciągnącym się serem. Świetny pomysł na obiad. Można je również opanierować w bułce tartej i podać w formie krokietów. Ja jednak najbardziej lubię podsmażone bez panierki, a przed podaniem posypane startym żółtym serem i polane sosem na bazie jogurtu, np. czosnkowym.
Na ok. 8 sztuk:
- ok. 250 g mąki pełnoziarnistej
- ok. pół litra mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 350 g pieczarek
- 1 por
- 1 łyżka masła
- ok. 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki.
FARSZ:
Pora drobno posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę pieczarki, posolić i smażyć ok. 5 minut. Pieczarki z porem zdjąć z patelni, ostudzić, wymieszać z startym na drobnych oczkach serem żółtym. Przyprawić.
Farsz rozsmarowywać na naleśnikach, składać tak jak krokiety. Przed podaniem podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku posypane żółtym serem.
Podawać z sosem czosnkowym, lub ketchupem.
Fajna propozycja na bezmięsny obiad. Mój Połówek nawet woli takie naleśniki z pieczarkami, aniżeli z mięsem
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Takiego farszu jeszcze nie jadłam. Pieczarki uwielbiam więc chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati