Smak tych kotletów absolutnie mnie zachwycił! Delikatne, zmielone mięso z piersi indyka połączone z ugotowaną marchewką i groszkiem. Efekt pyszny, kolorowy i naprawdę wart wypróbowania! Pomysł na kotlety pochodzi z tej strony.
Przy okazji, chciałabym życzyć Wam udanego, wakacyjnego wypoczynku. Przede wszystkich z mniejszą ilością wrażeń pogodowych... U mnie też przyszedł czas na urlop, więc pisanie bloga i dodawanie nowych przepisów zawieszam na 2 tygodnie. Wracam z nowymi pomysłami na początku sierpnia. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 350 g mielonego mięsa z piersi indyka (ja kupiłam filety z piersi i sama je zmieliłam)
- 2 marchewki
- 3/4 puszki groszku konserwowego
- 1 jajko
- 1 czerstwa mała bułka
- sól, pieprz, papryka mielona, majeranek, czosnek granulowany
- 1-2 łyżki bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Marchew obrać i ugotować.
Mięso z indyka zmielić. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w zimnej wodzie i wyciśniętą bułkę oraz przyprawy i wymieszać. Marchew pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do mięsa razem z groszkiem konserwowym. jeśli masa będzie zbyt kleista dosypać 1-2 łyżki bułki tartej.
Z masy formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju.
życzę udanego wypoczynku
OdpowiedzUsuńSzczerze zazdroszczę :-)
A pomysł zabieram na najbliższy obiad
Bardzo lubię tego typu kotleciki:)
OdpowiedzUsuńWyglądają interesująco. Wykorzystam ten pomysł w mojej kuchni. :)
OdpowiedzUsuń