środa, 6 czerwca 2012

Tort tiramisu z bananami i truskawkami

Przepyszny tort, który po raz pierwszy zrobiłam 3 lata temu na moje urodziny. Miękkie biszkopty nasączone kawą i alkoholem w połączeniu z kremowym mascarpone i delikatną śmietanką o smaku cappuccino. Do tego świeże sezonowe truskawki i banany, do których dostęp mamy akurat cały rok :) Jeden z najlepszych tortów jaki w życiu jadłam, dlatego też polecam wszystkim gorąco!








BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szkl.* mąki
  • ¾ szkl.* cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
PONCZ:
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 szkl.* wrzącej wody
  • 1 kieliszek amaretto lub wódki (25ml) + kilka kropel olejku migdałowego
MASA:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1 szkl.* cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (9g)
  • 2 śmietan-fixy
  • 3 łyżki sypkiej kawy cappuccino
DODATKOWO:
  • 3 banany + sok z cytryny
  • ok. 150 g podłużnych biszkoptów (ew. okrągłych, tak jak w wersji na zdjęciach)
WIERZCH:
  • ok. 200g świeżych truskawek
  • starta czekolada deserowa (50g) lub posypka czekoladowa
* szklanka o pojemności 250 ml







BISZKOPT:
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę (Ø 26cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Masę wylać do tortownicy, piec ok. 20 min (na złoty kolor) w 170°C.
Kawę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z wódką i olejkiem migdałowym. Połową takiego ponczu nasączyć upieczony i wystudzony biszkopt.
MASA I:
Serek mascarpone wymieszać z 1/4 szklanki cukru. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z resztą cukru, cukrem waniliowym i śmietan-fixami. 3 łyżki ubitej śmietany przełożyć do serka mascarpone, wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.
Biszkopty nasączyć pozostałym ponczem kawowym, poukładać na masie mascarpone. Banany pokroić w plasterki (można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały) poukładać na biszkoptach.
MASA II:
Pozostałą, ubitą śmietanę kremówkę wymieszać mikserem z trzema łyżkami kawy cappuccino. Masę rozsmarować na bananach, wyrównać wierzch.

Udekorować truskawkami, startą czekoladą deserową lub posypką czekoladową.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...