Smakowicie zakręcone ciasto z kremem budyniowym i galaretką. Wbrew pozorom, wcale nie trudne w przygotowaniu. Podstawą jest niezawodny przepis na ciasto biszkoptowe, który przekazała mi moja teściowa. Krem zresztą także jest z przepisu teściowej, dzięki dodaniu żółtek nie jest tak ciężki jak większość maślanych mas. Zawsze się udaje.
CIASTO:
- ¾ szklanki cukru
- 4 jajka
- 6 łyżek gorącej wody
- 1 ½ łyżki mąki
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM:
- 1 budyń ( u mnie malinowy)
- 400 ml mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 kostka masła
- 1 galaretka ( u mnie agrestowa)
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kolorowa posypka do dekoracji
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
KREM:
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wstawić do lodówki do zastygnięcia (można zrobić to dzień wcześniej).
Proszek budyniowy wymieszać z 50 ml mleka, cukrem i żółtkami. resztę mleka zagotować, na gotujące się wlać mieszankę budyniowo - żółtkową. Ugotować budyń, wystudzić.
Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimny budyń, utrzeć na krem.
Galaretkę pokroić w drobną kostkę, połączyć z kremem.
Roladę rozwinąć, rozsmarować krem i ponownie ostrożnie zwinąć.
Udekorować ubitą śmietaną kremówką z cukrem waniliowym i kolorową posypką do ciast.
Wygląda pysznie. Lubię takie puszyste rolady :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
ale ładna ;]
OdpowiedzUsuńna pewno pyszna.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń