Chrupiące kąski z piersi kurczaka, w tradycyjnej panierce z bułki tartej, podane na bukiecie duszonych warzyw. Fajny pomysł na troszkę inny obiad.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka i bułka tarta - składniki panierki
- sól, pieprz, mielona papryka
- 2 łyżki oliwy
- 4 garście fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 3 małe pomidory
- 2 różnokolorowe papryki
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- ostra papryka mielona, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić, wstawić do lodówki.
Fasolkę oczyścić z końcówek, pokroić na krótsze kawałki. cebulę drobno posiekać.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, wrzucić fasolkę, podlać niewielką ilością wody. Dusić ok. 5 min. Dodać pokrojoną cukinię (w kostkę lub talarki). Dusić 10 min.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, także pokroić w większą kostkę. Po 10 minutach duszenia, do fasolki wrzucić pomidory i papryki. Przyprawić sosem sojowym, pieprzem i ostrą papryką. Dusić do miękkości papryk.
Kurczaka panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Kąski kurczaka podawać na ciepłych warzywach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: