Tradycyjne włoskie danie z makaronu z sosem na bazie jajek, sera i boczku. W naszym domu, obok spaghetti bolognese i lasagne, jeden z najbardziej ulubionych "makaronowych" obiadów.
- ok. 300 g makaronu spaghetti
- ok. 300 g wędzonego boczku
- 6 jajek
- 1 cebula
- ok. 150 g parmezanu (ewentualnie innego żółtego sera)
- sól, pieprz, bazylia, oregano, natka pietruszki
Makaron ugotować "al dente". Odcedzić i przełożyć ponownie do garnka.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć.
Jajka zmiksować z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Dodać starty parmezan.
Gorący makaron wymieszać z boczkiem i cebulą. Wlać masę jajeczną z serem. Postawić garnek na ogniu i mieszać do momentu ścięcia się jajek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: