piątek, 18 maja 2012

Sorbet jogurtowo - owocowy

Zdrowy, owocowy deser na cieplejsze dni. Pomimo iż, sorbet przygotowuje się zwykle na bazie wody lub wina, ja postanowiłam oprzeć się na waniliowym jogurcie. W dodatku użyłam takiego z małą zawartością tłuszczu, więc wyszedł niskokaloryczny deser, którym można zaspokoić ochotę na coś słodkiego, będąc na diecie. Ja połączyłam truskawki z ananasem i bananem, ale deser jest uniwersalny i można pokombinować z różnymi owocami. Ostrzegam tylko, że sorbet po zamrożeniu jest bardzo twardy, więc nie obejdzie się bez potraktowania go rozdrabniaczem lub blenderem.






Składniki dla 2-3 osób:
  • 200 ml pitnego jogurtu waniliowego
  • ok. 200 g truskawek
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 1 banan

Jogurt zmiksować z oczyszczonymi truskawkami, pokrojonym w kostkę ananasem i bananem. Masę wylać do pojemnika i zamrozić. Przed spożyciem, należy sorbet wyciągnąć jakieś 10 minut wcześniej i potraktować go rozdrabniaczem do lodu lub blenderem.

2 komentarze:

  1. Jeszcze tylko żeby pogoda się zrobiła na takie mocno owocowe pyszności... Fajny kolorek ma ten sorbecik :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...