czwartek, 3 maja 2012

Ciasto marcepanowe z truskawkami

Moje pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku! Ja wiem, że to jeszcze nie to, że na prawdziwy smak truskawek trzeba poczekać do czerwca, ale te skusiły mnie wyglądem i chyba tęsknotą za tymi owocami. I powiem szczerze, że się miło rozczarowałam, bo trafiły mi się w smaku bardzo dobre, słodkie i aromatyczne. Dostałam je w jednym z angielskich supermarketów. 
Przepis na marcepanowy spód znalazłam w starym zeszycie z przepisami.





CIASTO MARCEPANOWE NA SPÓD:
  • pół kostki masła ( 125 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g marcepanu 
  • 1 łyżka zmielonych migdałów do wysypania formy

KREM:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • pół kostki masła ( 125 g)
  • kilka kropel olejku / aromatu migdałowego
WIERZCH:
  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa




SPÓD:
Masło posiekać z cukrami. Wbić jajka, dodać sól, proszek do pieczenia i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, dodać drobno posiekany marcepan i jeszcze raz zagnieść.
Okrągłą formę ( o średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać zmielonymi migdałami. Dno i boki formy wylepić ciastem ( radzę dość cienko, mi spodnie ciasto wyszło zbyt grube i przez to ciut za suche). Piec ok. 20 min. w 180 stopniach.
KREM:
300 ml mleka wlać do rondelka. Pozostałe mleko, czyli 100 ml, wymieszać z proszkiem budyniowym, cukrem i żółtkami. Na gotujące się mleko w rondelku wlać mieszaninę budyniową i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, uzyskując gładki krem. Na końcu dodać aromat migdałowy.
Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, wygładzić i wstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie przyrządzić galaretkę w połowie wody podanej na opakowaniu ( w 250 ml). Truskawki umyć, pozbawić szypułek, jeśli są duże, przekroić na pół. owoce wymieszać z zimna galaretką, gdy zacznie tężeć, wylać na wierzch ciasta.
Udekorować wg uznania (ja użyłam polewy z białej czekolady).






5 komentarzy:

  1. Patrząc na to ciasto mija mi cała awersja na marcepan. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marcepan to nie jest coś, co lubię najbardziej ale jak sobie pomyślę jak musi się komponować z truskawkami...chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak naprawdę marcepan jest słabo wyczuwalny ( jest go tylko 50 g!), chyba już bardziej da się wyczuć aromat migdałowy w kremie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Bardzo smakowite wydanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie dziś truskawki skusiły swoim zapachem, nie mogłam się oprzeć żeby nie kupić. A ciacho rewelacyjnie, ląduje w zakładkach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...