Kruchy kakaowy spód, pyszna, lekko galaretkowata masa na bazie jogurtu i chrupiący, kokosowy wierzch. W dodatku ciasto całkiem nieźle prezentuje się na stole.
KAKAOWY SPÓD:
- 2 ½ szkl. mąki
- ¾ szkl. cukru
- 3 żółtka
- 1 kostka margaryny (najlepiej "Kasia") - 250g
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół słoika (ok. 220 ml) dżemu pomarańczowego
MASA POMARAŃCZOWA:
- 300 ml jogurtu pomarańczowego
- 1 galaretka pomarańczowa
PLACEK KOKOSOWY:
- 3 białka + szczypta soli
- ¾ szkl. cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SPÓD:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gdyby ciasto się jeszcze kleiło, podsypać mąką. Wyrobić szybko ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min - 1godz.
Prostokątną blaszkę (25cm x 35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem, na nim rozsmarować dżem, a na wierzch zetrzeć na grubych oczkach resztę ciasta kakaowego (gdyby ciasta było za dużo, nie trzeba zużywać całego, można je zamrozić).
Piec ok. 30-35 min w 190°C.
Po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
MASA:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Gdy przestygnie wlać ją do jogurtu, wymieszać wszystko mikserem. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony i wystudzony placek kakaowy z dżemem.
PLACEK KOKOSOWY:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder z mąką
ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoto ok.30-40 min. w 170°C.Wystudzonym plackiem przykryć masę pomarańczową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: