Smaczne zestawienie brokułów z sosem musztardowym na bazie jogurtu, odbiegając przy tym od tradycyjnego sosu czosnkowego, z którym zwykle serwuje się te warzywa. W dodatku danie jest mało kaloryczne, więc można je zaserwować sobie nawet będąc na diecie.
- ok. 250 g brokułów
- 4 plastry chudej szynki lub polędwicy drobiowej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu "light" 0% lub 0,5% tłuszczu
- 2 łyżeczki musztardy ( ja używam łagodną)
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek, posolić. Można także ugotować w parowarze.
Wędlinę pokroić w cienkie paski.
Jogurt wymieszać z musztardą, ew. przyprawić solą i pieprzem.
Na ciepłe brokuły wyłożyć paski wędliny, polać sosem.
Jeśli nie jesteśmy na diecie, można uzyć jogurtu greckiego lub bardziej kremowego i tłustego.
Wyglądają fantastycznie. Pomysł z lekkim sosem bardzo mi odpowiada!
OdpowiedzUsuńSwietny ten sos - i taki bezgrzeszny :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! To będzie mój jutrzejszy obiad, kocham brokuły:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły w sałatkach:)smakowicie wygląda.Zapraszam do siebie na sałatkę brokułową.
OdpowiedzUsuń