piątek, 4 maja 2012

Brokuły w sosie musztardowym

Smaczne zestawienie brokułów z sosem musztardowym na bazie jogurtu, odbiegając przy tym od tradycyjnego sosu czosnkowego, z którym zwykle serwuje się te warzywa. W dodatku danie jest mało kaloryczne, więc można je zaserwować sobie nawet będąc na diecie.





  • ok. 250 g brokułów
  • 4 plastry chudej szynki lub polędwicy drobiowej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu "light" 0% lub 0,5% tłuszczu
  • 2 łyżeczki musztardy ( ja używam łagodną)


Brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek, posolić. Można także ugotować w parowarze.
Wędlinę pokroić w cienkie paski.
Jogurt wymieszać z musztardą, ew. przyprawić solą i pieprzem.
Na ciepłe brokuły wyłożyć paski wędliny, polać sosem.

Jeśli nie jesteśmy na diecie, można uzyć jogurtu greckiego lub bardziej kremowego i tłustego.

4 komentarze:

  1. Wyglądają fantastycznie. Pomysł z lekkim sosem bardzo mi odpowiada!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny ten sos - i taki bezgrzeszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! To będzie mój jutrzejszy obiad, kocham brokuły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brokuły w sałatkach:)smakowicie wygląda.Zapraszam do siebie na sałatkę brokułową.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...