Smaczny, jak na tartę przystało kruchy spód z nutką stracciatelli, a do tego delikatny krem pomarańczowy. Tartę robiłam ostatnio ładnych kilka lat temu, chyba pora na powtórkę ;)
KRUCHE CIASTO STRACCIATELLA:
- 2 szkl. mąki
- 1 żółtko
- 3/4 kostki margaryny
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ tabliczki czekolady deserowej
- 6 żółtek
- ¾ szkl. cukru pudru
- 7-8 łyżek soku pomarańczowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła (1 kostka)
- aromat pomarańczowy do ciast (kilka kropel)
KRUCHE:
Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Do miski wsypać mąkę, wbić żółtko, dodać cukier, posiekaną margarynę, aromat i sok pomarańczowy. Szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt klejące dodać jeszcze mąki). Na końcu starkować czekoladę na grubych oczkach, dodać do ciasta i ponownie zagnieść.
Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciastem wylepić okrągłą formę (Ø 26 cm) podwyższając brzegi. Piec ok. 20 min w 200°C.
KREM:
Żółtka ubić na puszysty krem z sokiem pomarańczowym i cukrem. Do masy wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną. Masło posiekać, dodać do kremu, wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Miskę z kremem przełożyć do "gorącej kąpieli wodnej" i mieszać energicznie tak długo, aż masa zgęstnieje ( mi zajmuje to ok. 10-15 min).
Przestudzony krem wylać na kruche ciasto.
Udekorować według uznania (np. bitą śmietaną, polewą czekoladową, itd.)
Piękna!!! Trudno wzrok oderwać! Och chciałoby się spróbować:)
OdpowiedzUsuńale smakowita
OdpowiedzUsuń