To już ostatni z trzech przepisów, na ciasto, które gościło na moim wielkanocnym stole. Placek orzechowy, dla większości znany chyba pod nazwą Snickers. Pyszne krucho - miodowe placki przełożone budyniem i masą krówkową, a na wierzchu słodka warstwa orzechowa. Autorką przepisu jest joana30, a przepis znalazłam na Wielkim Żarciu (najedź na link, by zobaczyć oryginalny przepis)
Podaję oryginalne proporcje, chociaż ja robiłam to ciasto z połowy porcji na małej keksówce. Moje uwagi - następnym razem do ciasta dodałabym mniej sody, bo było ją lekko czuć, a budyń utarłabym z masłem, krem byłby wtedy delikatniejszy i lepiej rozsmarowywałby się na cieście. Ale to tylko moje sugestie:)
KRUCHE PLACKI:
- 60 dag mąki pszennej
- 1 kostka masła (200g)
- 2 jajka + 2 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 budyń waniliowy
- 1 i 2/3 szkl. mleka
- puszka masy krówkowej
WARSTWA ORZECHOWA:
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- pół kostki masła (100g)
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
WARSTWA ORZECHOWA:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i cukier, rozpuścić. Dodać orzechy, wymieszać, zagotować i odstawić.
KRUCHE PLACKI:
Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z zimnym masłem. Wbić 2 jajka, dodatkowo 2 żółtka. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na ok. 1 cm placek. Upiec 3 jednakowe placki, z tym, że na jeden placek wyłożyć masę orzechową. Ja piekłam każdy ok. 15-20 minut w 190 stopniach (piekarnik z termoobiegiem), ale moje placki były małe, oryginalny przepis mówi o 40 minutach pieczenia.
Budyń ugotować w 1 i 2/3 szkl. mleka. Ostudzić.
Ciasto składać warstwami:
upieczony placek
rozsmarowany budyń
drugi upieczony placek
rozsmarowana masa krówkowa
placek z orzechami
Od razu nabrałam ochoty na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Snickersa, a Twoja wersja prezentuje się nadzwyczaj pysznie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmmm coś niesamowitego, ale się głodna zrobiłam:P
OdpowiedzUsuńciasto wygląda wybornie, nigdy nie robiłam snickersa:)
OdpowiedzUsuńJa też robiłam go po raz pierwszy i się mile zaskoczyłam:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza jest ta warstwa orzechowa na samej górze...dla mnie cały ten placek mógłby się tylko z niej składać :D
OdpowiedzUsuńThis is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
OdpowiedzUsuńBrief but very precise info… Thank you for sharing this one.
A must read article!
Stop by my blog free porn free sex movie
Robiłam ten placek pierwszy raz z tego przepisu i wyszedł genialny!
OdpowiedzUsuńMoje uwagi do przepisu:
-z 600 gram mąki (nieco więcej niż pół paczki) wystarczyło mi ciasta na małą blachę kwadratową, na dużą dałabym więcej. Placki wyszły mi ok 2cm po upieczeniu
-dałam tylko 3 jajka całe bo uważam że im więcej jajek tym ciasto "twardsze" po upieczeniu, kruche zawsze robię z 2-3 jaj całych
-ciasto po zagnieceniu jest białe ale po upieczeniu ma ładny brązowy kolor i aromat
-ciasto piekłam ok 15 min na 180 stopni grzanie góra dół. Placek z warstwą orzechów po 15 min pozostawiłam jeszcze w piekarniku na jakieś 10 min żeby dobrze się skarmelizował
- na małą blachę dałam ok 250g orzechów i była w sam raz warstwa, jak dla mnie, nie widać między orzechami ciasta. ( w tym celu kupiłam 80g całych orzechów i wyłuskałam,pl 250g wychodzi z 800g całych)
-użyłam małej puszki masy korówkowej i była w sam raz 400g
- nie dałam samego budyniu tylko rozcieńczyłam go ok 80-100g masła - uzyskał aksamitność (tak gęsty budyń jest "zgrudzony" i ma posmak mąki. Dodałam także 1op 16g cukru waniliowego - masa wyszła super. Zrobiłam budyń z 500ml mleka z oryginału 750 (duży budyń).
-jak na ciasto "a'la" snickers jest genialne, najlepsze jest po 2 dniach. Pomimo że jest bardzo słodkie i sycące znikło pół blachy jednego wieczoru ;-)
Ogólnie polecam ten przepis ;-)
Super! Dziękuję za tak rozwiązły komentarz i z pewnością przydatne wskazówki dla innych. Pozdrawiam!
Usuń