Bardzo proste i szybkie ciasto bez pieczenia, no chyba że się uprzemy i dolny biszkopt upieczemy samodzielnie:) Ciasto powstało jako wersja awaryjna, zamiennik wypieku który wylądował w koszu, a potrzebowałam jakiegoś szybkiego smakołyku, by zanieść na drugi dzień do pracy. Jak dla mnie - pycha!:)
SPÓD:
- gotowy spód biszkoptowy, lub jasny biszkopt z dwóch jaj upieczony wg własnego sprawdzonego przepisu
- woda + sok z cytryny + cukier + aromat waniliowy do ciast (do nasączenia biszkoptu)
- puszka masy krówkowej
- ok. 150 g okrągłych biszkoptów
- 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 250 ml wody
- 2-3 łyżki mleka
WIERZCH:
- 250 g jagód (ew. mieszanych owoców leśnych)
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (ew. o smaku czarnej porzeczki lub malinowym)
Biszkopt nasączyć wodą z sokiem cytrynowym, odrobiną cukru i aromatem waniliowym.
Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową ( można ja lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała- w tym celu wsadzić puszkę do gorącej wody na kilka minut)
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kawę zalać wrzątkiem, dodać mleko. Gdy ostygnie maczać w niej biszkopty i układać je na masie krówkowej. W wersji tylko dla dorosłych, mleko można zastąpić alkoholem (wódką lub likierem amaretto)
Jagody umyć, osuszyć, poukładać na wierzchu ciasta.
Całość zalać tężejącą galaretką.
Ale mam teraz na to ochotę, wygląda tak apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek, może dwa? :) Pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńnie mogę się doczekać świeżych owoców, żeby je wykonać w takiej letniej wersji:)
OdpowiedzUsuńNie dość że ma ciekawą nazwę to jeszcze wygląda bosko...i musi świetnie smakować. Idealna letnia wersja klasycznej Krówki - bez kremów i duuużej zawartości śmietany :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kolory. Dobrze jest mieć takie przepisy w zanadrzu :)
OdpowiedzUsuń