Pyszne urozmaicenie kotletów ziemniaczanych. Dodatek wędzonego boczku, pora i szczypiorku nadaje im oryginalny smak, a ser delikatność.
Zmodyfikowany przepis z książki "What's cooking potatos?"
Zmodyfikowany przepis z książki "What's cooking potatos?"
Składniki na ok. 10 sztuk:
- ½ kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- ok. 10-15 dag wędzonego boczku
- pół pęczka szczypiorku
- pół pora
- ok. 10 dag sera żółtego
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki
- sól, pieprz
- 2 jajka
- sól, pieprz, papryka słodka mielona
- bułka tarta
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować. Jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać masło i wymieszać. Szczypiorek i pora posiekać, dodać do masy ziemniaczanej. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć, ostudzić i dodać do ziemniaków.
Ser
starkować na tarce o grubych oczkach, dodać do całości. Przyprawić solą
i pieprzem. Na końcu wbić jajko i wsypać mąkę, całość wyrobić, w razie
potrzeby dosypać mąki.
Jajka roztrzepać, przyprawić.
Z masy ziemniaczanej formować kulki, obtaczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Podawać z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.
Przepysznie wyglądają! Rewelacyjny pomysł, zapisuję :)
OdpowiedzUsuń