niedziela, 22 kwietnia 2012

Kulki ziemniaczane z boczkiem i serem

Pyszne urozmaicenie kotletów ziemniaczanych. Dodatek wędzonego boczku, pora i szczypiorku nadaje im oryginalny smak, a ser delikatność.
Zmodyfikowany przepis z książki "What's cooking potatos?"




Składniki na ok. 10 sztuk:
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • ok. 10-15 dag wędzonego boczku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pora
  • ok. 10 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • bułka tarta
    olej do smażenia



Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować. Jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać masło i wymieszać. Szczypiorek i pora posiekać, dodać do masy ziemniaczanej. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć, ostudzić i dodać do ziemniaków.
Ser starkować na tarce o grubych oczkach, dodać do całości. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu wbić jajko i wsypać mąkę, całość wyrobić, w razie potrzeby dosypać mąki.
Jajka roztrzepać, przyprawić.
Z masy ziemniaczanej formować kulki, obtaczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Podawać z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...