poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Kolorowa delicja

Podstawowy przepis pochodził ze starych zapisków, był to przepis na kolorowy jabłecznik. Ja dodałam do niego jeszcze czekoladową śmietankę i delicje i wyszło smaczne, ładnie prezentujące się ciasto. Polecam!



BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    woda + sok z cytryny + dowolny aromat do ciast
MASA JABŁKOWA:
  • 6 jabłek
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 paczka delicji pomarańczowych
MASA CZEKOLADOWA:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej (ew. mlecznej dla tych, co lubią bardziej słodkie desery)
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć mikserem do białości. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Okrągłą tortownicę (Ø 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Masę wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35-40 min. w 170°C
Upieczony biszkopt nasączyć ponczem.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka i dusić ok. 15 min. na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypać do nich suchą galaretkę wiśniową, energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Wystudzoną masę rozsmarować na biszkopcie.
Na masie jabłkowej poukładać delicje.
MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej".
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wlać do niej ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, zmiksować.
Masę rozsmarować na delicjach.
Wierzch ciasta zalać galaretką pomarańczową lub cytrynową.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...