Banalnie prosta, ale jakże smaczna sałatka z pierożkami tortellini. Smak sałatki, głównie dzięki świeżemu koperkowi mnie zachwycił. Idealna na wiosnę.
- 1 op. tortellini z mięsem
- 1 pierś z kurczaka
- pęczek świeżego koperku
- 1 świeży zielony ogórek
- pół pora
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- czasami dodaję także kukurydzę konserwową
Tortellini ugotować, wystudzić. Pierś z kurczaka natrzeć solą i pieprzem (ew. ulubioną przyprawą do kurczaka), wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Są trzy warianty przyrządzenia piersi:
-
Pierś ugotować w bulionie drobiowym, następnie wystudzoną pokroić w kostkę, lub;
-
Surową pierś pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju.
Ogórka obrać, usunąć pestki, które zawierają najwięcej wody, resztę pokroić w drobną kostkę.
Pora i koperek drobno posiekać.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Pysznie wygląda. Uwielbiamy sałatki z tortellini
OdpowiedzUsuńZachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html
OdpowiedzUsuńPYCHOTA!!!
OdpowiedzUsuńDo sałatki dobrze jest jeszcze dodać ziaren słonecznika (lub innych ulubionych)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń