wtorek, 24 kwietnia 2012

Koperkowa sałatka z tortellini

Banalnie prosta, ale jakże smaczna sałatka z pierożkami tortellini. Smak sałatki, głównie dzięki świeżemu koperkowi mnie zachwycił. Idealna na wiosnę.




  • 1 op. tortellini z mięsem
  • 1 pierś z kurczaka
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 świeży zielony ogórek
  • pół pora
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • czasami dodaję także kukurydzę konserwową

Tortellini ugotować, wystudzić. Pierś z kurczaka natrzeć solą i pieprzem (ew. ulubioną przyprawą do kurczaka), wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Są trzy warianty przyrządzenia piersi:
  1. Pierś upiec w piekarniku lub na grillu. Po wystudzeniu pokroić w kostkę, lub;
  2. Pierś ugotować w bulionie drobiowym, następnie wystudzoną pokroić w kostkę, lub;
  3. Surową pierś pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju.
Ogórka obrać, usunąć pestki, które zawierają najwięcej wody, resztę pokroić w drobną kostkę.
Pora i koperek drobno posiekać.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.


5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Uwielbiamy sałatki z tortellini

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Do sałatki dobrze jest jeszcze dodać ziaren słonecznika (lub innych ulubionych)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...