W moim rodzinnym mieście, w jednej z małych knajp podają kebaba, którego smak jest rewelacyjny i wyróżniający się spośród smaków innych fast-foodów. Postanowiłam odtworzyć smak kebaba w postaci warstwowej sałatki gyros, a jej sekretnym składnikiem jest sos "Tysiąc Wysp".
- pół główki kapusty pekińskiej
- 1 podwójna pierś z kurczaka + przyprawa gyros ok. 2 łyżki
- pół cebuli lub 1 mała
- pół świeżego,długiego ogórka
- mała puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- pół kostki sera feta
- pół butelki (125ml) sosu "Tysiąc Wysp" (ja używam firmy "HEINZ")
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli, pieprzu i papryki mielonej
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, przyprawić przyprawą gyros, usmażyć na oleju.
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć łyżeczką nasionka ze środka (by uniknąć nadmiaru wody), pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta także pokroić w kostkę.
SOS CZOSNKOWY:
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i wymieszać.
W naczyniu, w którym będziemy podawać sałatkę, układać warstwami:
- pół poszatkowanej kapusty pekińskiej
- usmażone mięso
- cebula
- sos "Tysiąc Wysp"
- ogórek
- kukurydza
- feta
- sos czosnkowy
- pomidory
- reszta poszatkowanej kapusty pekińskiej
sałatka 'gyros' to zawsze sukces murowany :) uwielbiam ją i zawsze pierwsza znika ze stołu na wszelkich imprezach! :)
OdpowiedzUsuńSałatka idealna, nie znam osoby która jej nie lubi ;) Podoba mi się ta innowacja!
OdpowiedzUsuńTen sos rzeczywiście mocno poprawia smak tej sałaki. Bardzo mi taka wersja smakuje :) Polecam też inne wykonanie - Warstwowa sałatka gyros
OdpowiedzUsuń