12 kwiecień - Dzień Czekolady. W taki dzień grzechem byłoby nie upiec albo przynajmniej nie zjeść czegoś czekoladowego :) Moja propozycja - ciasto czekoladowe, które konsystencją przypomina bardziej pudding. Jedna z moich koleżanek powiedziała kiedyś nawet, że jest lekko "zakalcowate", ale właśnie takie ma być. Wszystkim czekoladożercom - smacznego!;)
- 400 g czekolady do picia w proszku
- 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- bułka tarta
- garść mielonych lub drobno posiekanych orzechów
- margaryna do wysmarowania formy
- bita śmietana lub "Śnieżka"
- dowolne owoce ( na zdjęciu mandarynki)
Czekoladę wsypać do miski (najlepiej blaszanej). Dodać śmietanę kremówkę i ubić mikserem. Jeśli masa jest za gęsta, dodać kilka łyżek mleka. Miskę z masą czekoladową przełożyć do "kąpieli wodnej" i dalej ubijać mikserem ok. 2-3 min, aż masa nabierze ładnej, gładkiej i lśniącej konsystencji. Po tym czasie zdjąć miskę z "kąpieli wodnej" i odstawić masę do wystygnięcia.
Jajka ubić do białości z cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać mąkę i cukier puder, nadal miksując. Miskę z masą jajeczną przełożyć do "kąpieli wodnej" i dalej ubijać ok. 5 min. Zdjąć z "kąpieli wodnej" i nadal ubijając dodawać powoli wystudzoną masę czekoladową.
Okrągłą formę (Ø 26 cm) wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą wymieszaną z mielonymi orzechami. Wylać masę czekoladowo- jajeczną do formy.
Piec ok. 40-45 min. w 170°C.
Podawać z bitą śmietaną lub śnieżką i dowolnymi owocami.
Oj, zjadlabym kawalek takiego ciasta, bo czekoholiczka ze mnie :)
OdpowiedzUsuńRajuśku, dziś dzień czekolady! Idę nadrobić zaległości ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam po ręką takiego pysznego ciacha jak Twoje :)
z takim ciastem każdy dzień może być czekoladowym świętem.
OdpowiedzUsuńistna rozpusta!
fajna propozycja na święto czekolady!
OdpowiedzUsuńwOW ..Ale smakowicie wygląda..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń