czwartek, 1 marca 2012

Tortilla z patelni z mięsem mielonym


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • żółta i czerwona, świeża papryka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 5 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka słodka,chilli pieprz cayenne, majeranek
  • suszony tymianek (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oleju (do smażenia)

Cebule obrać, pokroić w ćwierć-talarki, papryki w cienkie paski.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Olej rozgrzać na patelni, zeszklić na nim połowę cebuli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem, papryką mieloną, chilli, majerankiem i opcjonalnie tymiankiem. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumieni.
Jajka zmiksować na puszystą masę, przyprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na podsmażone mięso- nie mieszać! Na wierzchu ułożyć resztę cebuli i papryki. Przykryć patelnię pokrywką, smażyć na bardzo małym ogniu, aż jajka się zetną (trwa to ok. 10-15 min).
Usmażoną tortillę posypać starkowanym, żółtym serem. Podawać gorącą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...