- 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- żółta i czerwona, świeża papryka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka
- 5 dag sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka,chilli pieprz cayenne, majeranek
- suszony tymianek (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki oleju (do smażenia)
Cebule obrać, pokroić w ćwierć-talarki, papryki w cienkie paski.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Olej rozgrzać na patelni, zeszklić na nim połowę cebuli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem, papryką mieloną, chilli, majerankiem i opcjonalnie tymiankiem. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumieni.
Jajka zmiksować na puszystą masę, przyprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na podsmażone mięso- nie mieszać! Na wierzchu ułożyć resztę cebuli i papryki. Przykryć patelnię pokrywką, smażyć na bardzo małym ogniu, aż jajka się zetną (trwa to ok. 10-15 min).
Usmażoną tortillę posypać starkowanym, żółtym serem. Podawać gorącą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: