- 500 g ciasta francuskiego
- 1 duży por
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka mielona
Piersi z kurczaka pokroić w paski, obsypać solą, pieprzem i papryką. Usmażyć.
Pora drobno pokroić, przesmażyć na łyżce masła z posiekaną cebulą i pokrojonymi w talarki pieczarkami.
Jajka wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć rozwałkowane ciasto francuskie. Na ciasto wyłożyć farsz porowy z kurczakiem. Zalać jajkami ze śmietaną. Posypać starkowanym żółtym serem.
Piec ok. 30 min w 200 stopniach.
ja bym tylko zamieniła posikaną cebulę na POSIEKANĄ CEBULĘ ;)
OdpowiedzUsuńa przepis jest super :)
:D No tak, racja! Posiekana na pewno lepiej smakuje niż posikana,hi. Pozdrawiam i juz poprawiam
OdpowiedzUsuńja zawsze spody do tart podpiekam osobno, aby nie były takie wilgotne
OdpowiedzUsuńw przepisie podane sa 2 lyzki maki , ktorych pozniej nie ma zastosowanych, chodzilo o 2 lyzki smietany? to taka pomylka?
OdpowiedzUsuńTak, to pomyłka. Chodziło oczywiście o śmietanę. Już poprawiam przepis
Usuń