czwartek, 1 marca 2012

Sernik kawowy z orzechami

Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, niezbyt lekki, bardziej zwarty sernik. Delikatności dodaje mu śmietankowo-kawowa pianka. 
Zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek "Cheesecakes" autorstwa Anne Ager.







KRUCHY SPÓD:
  • 1 szkl. mąki     
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 5 dag zmielonych, lub drobno pokruszonych orzechów laskowych
MASA SEROWO-KAWOWA:
  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • 1 budyń czekoladowy (40g)
  • 150 ml jogurtu orzechowego
WIERZCH:
  •  250 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 śmietan-fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki kawy cappuccino
  • 5 dag orzechów laskowych

Margaryna, śmietana i żółtko potrzebne do wykonania ciasta kruchego powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Tortownicę (Ø 26 cm) wysmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić kruchym ciastem, wstawić do lodówki, do momentu przyrządzenia masy serowej.

MASA SEROWO-KAWOWA:
Kawę zalać dwoma łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek.
Twaróg, żółtka, cukier i jogurt utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać kawę i budyń, wymieszać mikserem.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać na kruchy spód. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika. Piec ok. 55 min. Przykryć wierzch w trakcie pieczenia, w razie zbyt dużego przyrumienienia.

WIERZCH:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Na końcu dodać sypkie cappuccino. Rozsmarować ją na wierzchu upieczonego i wystudzonego sernika.
Posypać dekoracyjnie orzechami.

2 komentarze:

  1. witam;)
    Ciasto wygląda na smakowite i chyba się na nie skuszę. Mam jednak pytanie odnośnie masy oraz pianki. Czy budyń do masy wsypać taki sypki prosto z torebki? Czy należy go wcześniej przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu? A odnośnie pianki - dodawć do niej kawy o której mowa w nazwie? Czy jednak na górę sama smietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Przepraszam za spóźnioną odp. Budyń dodajemy sypki z torebki. A odnośnie pianki (muszę edytować przepis bo gdzieś mi to umknęło) - do ubitej śmietanki dodajemy 1-2 łyżki sypkiego cappuccino.

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...