- 1½ szkl. mąki
- 1½ łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g (pół kostki) miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 4 małe banany
- 90 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- polewa czekoladowa
- orzechy laskowe lub włoskie
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Okrągłą formę z kominkiem wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W oddzielnym naczyniu ubić na gładko masło z cukrem, dodawać kolejno jajka. Ubić na puszystą i jednolitą masę.
Banany obrać, rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać nieubitą śmietanę kremówkę i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
Do masy jajeczno- maślanej dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakao, cały czas miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany, całość wymieszać mikserem.
Masę wylać do formy, wyrównać.
Piec ok. 40 min. w 180°C.
Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku przez ok. 5-10 min.
Ostudzony wieniec udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: