wtorek, 28 lutego 2012

Wieniec czekoladowo - bananowy

 

  • 1½ szkl. mąki
  • 1½ łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g (pół kostki) miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 małe banany
  • 90 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy

  • polewa czekoladowa
  • orzechy laskowe lub włoskie

 Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Okrągłą formę z kominkiem wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W oddzielnym naczyniu ubić na gładko masło z cukrem, dodawać kolejno jajka. Ubić na puszystą i jednolitą masę.
Banany obrać, rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać nieubitą śmietanę kremówkę i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
Do masy jajeczno- maślanej dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakao, cały czas miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany, całość wymieszać mikserem.
Masę wylać do formy, wyrównać.
Piec ok. 40 min. w 180°C.
Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku przez ok. 5-10 min.
Ostudzony wieniec udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...