czwartek, 1 marca 2012

Pieczarki w cieście w sosie słodko-kwaśnym

Pieczarki w cieście... Moje ulubione danie na Stole Wigilijnym. Ale nie tylko. Przepis świetnie sprawdza się na wszelakich imprezach lub okazyjnych stołach. Bardzo uniwersalne. Niecodzienne, ale jakże proste i smaczne. Można je podawać na ciepło w roli głównego dania, serwując np. z ryżem, lub na zimno jako przekąska.




  • ½ kg małych pieczarek
  • 4 jajka
  • ok. 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 4 łyżki oleju
SOS:
  • ½ kg pieczarek
  • 4 małe cebule
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (ok.700ml)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,chilli pieprz cayenne, bazylia, oregano

Pieczarki umyć. Większe sztuki przekroić na pół.
Jajka, mleko, mąkę, olej zmiksować na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste, konsystencją przypominające ciasto na omlet, a nawet gęściejsze. Przyprawić.
Pieczarki maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
SOS:
Pieczarki pokroić w pół-talarki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dodać pokrojone pieczarki, posolić. Doprawić bazylią, oregano, pieprzem i papryką. Do usmażonych pieczarek dodać sos słodko-kwaśny i doprowadzić wszystko do wrzenia.
Gorącym sosem polać usmażone w cieście pieczarki.








4 komentarze:

  1. Rozumiem, że najpierw trzeba te pieczarki ugotować? Tak? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak... Owszem, zawsze wcześniej pieczarki gotowałam w bulionie grzybowym, przez ok. 10 minut. Ale jakiś czas temu (z braku czasu)obtoczyłam w cieście surowe pieczarki i też się dosmażyły. Tak więc wybór należy do Ciebie:)

      Usuń
  2. Czy sos słodko kwaśny - jest kupny ? Jeśli tak to z jakiej firmy najlepszy . A drugie pytanie - jak długo można przechowywać takie pieczarki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis ze słoiczka, może być np. łowicz, albo z Biedronki. Pieczarki moga spokojnie leżeć w lodówce 3 dni.

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...