czwartek, 4 czerwca 2015

Czekoladowe babeczki z rabarbarem

Pyszne, delikatne, miękkie i podwójnie czekoladowe babeczki z rabarbarem. Idealne na wiosenny deser. Szybkie "małe co nie co" na spotkanie z przyjaciółmi lub podwieczorek w rodzinnym gronie.
Polecam wszystkim wielbicielom czekolady!





Składniki na 12 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełne 3/4 szklanki maślanki
  • 75 ml oleju
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady z bakaliami firmy "Goplana"
  • 2 łodygi rabarbaru
*szklanka o pojemności 250 ml


Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę, rabarbar na mniejsze kawałki.
Jajka ubić z cukrem do białości. Miksując, wlać do masy maślankę, olej i aromat waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę i rabarbar.
Masę rozdzielić do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.




Z czekoladową nutą

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...