poniedziałek, 1 czerwca 2015

Cake pops

"Cake pops" - czyli ciasteczkowe lizaki na patyczkach, to hit ostatnich lat wśród domowych słodkości dla dzieci. Smakiem i strukturą bardzo podobne do naszych bajaderek, zwykle pięknie udekorowane w zależności od okazji. U nas w zasadzie goszczą na wszystkich dziecięcych imprezach, również w takim dniu jak dziś - w dniu dziecka! 






Składniki na ok. 10-12 sztuk:
  • ok. 250 g upieczonego, suchego ciasta - może być biszkopt, babka, ciasto piaskowe, ucierane, itp.
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 1-2 łyżki kremowego serka śmietankowego (naturalnego)
  • ulubiony aromat do ciast (pomarańczowy, waniliowy, itp.)
  • 2 tabliczki (200g) czekolady (do wyboru - deserowej, białej, mlecznej)
  • cukrowe posypki, pokruszone bakalie, wiórki kokosowe, itp.
  • patyczki do cake pops


Upieczone ciasto drobno pokruszyć i wymieszać z nutellą, serkiem i aromatem do ciast. Masa powinna być zwarta i łatwo się lepić. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i włożyć na ok. pół godziny do zamrażalnika.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Końcówkę patyczka zanurzać w roztopionej czekoladzie a następnie wbijać w przygotowane wcześniej czekoladowe kulki. Wstawić do lodówki na ok. 5-10 minut. Następnie zanurzać każdą czekoladową kulkę na patyczku w roztopionej czekoladzie i dowolnie udekorować. Postawić pionowo. Wstawić ponownie do lodówki. Wyciągnąć z lodówki przed samym podaniem.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...