niedziela, 17 maja 2015

Rabarbarowy Raczek

Pyszne, warstwowe ciasto, niecodzienne, nietuzinkowe... Pomysł na nie powstał w mojej głowie z racji uśmiechających się do mnie tradycyjnych cukierków raczków, za każdym razem, gdy otwierałam szafkę kuchenną z kawą i herbatą, gdzie również magazynujemy słodycze:) Dwa biszkopty, jeden jasny, drugi z kakao, delikatna masa o rumowym aromacie ze śmietanki kremówki i rozpuszczonych w niej raczków i czekolady, a całość dopełnia kwaskowata, galaretkowa masa z rabarbaru. Jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś nowym, z tym ciastem z pewnością się to uda:)






Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

JASNY BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
CIEMNY BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA Z RACZKAMI:
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 20 cukierków raczków
  • 1 tabliczka czekolady Goplana "Złoty Orzech"
  • kilka kropli aromatu rumowego
MASA RABARBAROWA:
  • 4 łodygi rabarbaru (ok. 350 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
DODATKOWO:
  • szklanka herbaty + sok z cytryny do nasączenia biszkoptów + 1 łyżka rumu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa


JASNY BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Na końcu do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić.
CIEMNY BISZKOPT:
Postępujemy tak samo jak przy jasnym biszkopcie, tyle że jedną łyżkę mąki ziemniaczanej zastępujemy kakaem. Pieczemy biszkopt i studzimy go.
MASA Z RACZKAMI:
Śmietanę kremówkę wlewamy do garnuszka. Cukierki raczki wkładamy do woreczka i drobno je tłuczemy (np. młotkiem do mięsa). Dodajemy do śmietany razem z połamaną na kawałki czekoladą i aromatem rumowym. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukierki się rozpuszczą (uważać, by nie doprowadzić do wrzenia!). Podgrzaną śmietankę dodatkowo przelać przez sitko, by upewnić się, że nie pozostały w niej jakieś kawałki nierozpuszczonych cukierków. Wlać śmietankę do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie schłodzoną śmietankę ubijamy tak jak zwykłą kremówkę na sztywno. Powinien powstać gęsty krem. Należy go rozsmarować na nasączonym jasnym biszkopcie i przykryć ciemnym biszkoptem, który również nasączamy.
MASA RABARBAROWA:
Rabarbar drobno pokroić, wrzucić do garnuszka, podlać odrobiną wody (ok. 50ml), zasypać cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gotować ok. 10 minut.
Galaretkę przygotować w 150 ml wody, połączyć ją z gorącym musem z rabarbaru. Masę schłodzić i tężejącą wylać na ciemny biszkopt. Wstawić ciasto do lodówki.
Wierzch ciasta udekorować bitą śmietaną i galaretką truskawkową.











Rabarbarowa rewolucja

4 komentarze:

  1. Gratuluję, bo ciasto wygląda smakowicie :). I faktycznie dotąd z takim pomysłem się nie spotkałam. Zatem zapisuję przepis. Tym bardziej, że uwielbiam ciasta z rabarbarem :). Życzę kolejnych, tak udanych, przepisów :).

    OdpowiedzUsuń
  2. o rety, rety, rety! koncepcja znakomita. Pierwszy raz widzę coś podobnego i czuję się wielce zauroczona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję dziewczyny! Czasem tak mi coś jaśniej zaświta i wtedy to właśnie powstają takie cudeńka:) Swoją drogą polecam spróbować bo ciasto pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, doskonale dobrane składniki. Zjadłabym kawałek... co ja mówię, trzy od razu ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...