niedziela, 15 marca 2015

Jajka zapiekane w pieczarkach portobello

Bardzo efektowna przystawka na wielkanocny stół, przy tym niezwykle prosta i mało pracochłonna. Duże kapelusze pieczarek portobello zapieczone z jajkiem. Taką przystawkę możecie także przygotować z normalnych pieczarek, należy wtedy zwykłe jajka zastąpić małymi przepiórczymi.






Na 4 porcje:
  • 4 duże pieczarki "portobello"
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • kilka listków ulubionych ziół: pietruszki, bazylii, szczypiorku
  • odrobina oleju do wysmarowania naczynia


Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki. Natrzeć delikatnie solą. Kapelusze ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem lub oliwą. W kapelusze wbić ostrożnie jajka, tak by nie uszkodzić żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Wyciągnąć z piekarnika. Przed podaniem posypać ulubionymi posiekanymi ziołami.







Wielkanocne Smaki - edycja V

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...