środa, 11 marca 2015

Jaglane pancakes

Pyszne, zdrowe i pożywne placuszki z ugotowanej kaszy jaglanej. Szybkie i proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie lub podwieczorek.






Składniki na ok. 8-10 sztuk:
  • 1 filiżanka* ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*filiżanka o pojemności 220 ml


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać olej. Do masy dodać ugotowaną i odsączoną kaszę jaglaną. Na końcu do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko wysmarowaną masłem lub olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z miodem, ulubionym dżemem lub sosem owocowym.





5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...