piątek, 26 września 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kolejne, jesienne ciasto z serii "tych na szybko", ponieważ jego wykonanie jest nieziemsko proste i szybkie, w sam raz na chłodniejsze popołudnie. Ciasto wychodzi miękkie, puszyste, mocno śliwkowe i po prostu pyszne!:)






Na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 3/4 szklanki* oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg śliwek
KRUSZONKA:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
 *szklanka o pojemności 250 ml


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Powoli wlać olej, zmiksować.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać partiami do masy jajecznej, wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać pokrojone w kostkę śliwki.
KRUSZONKA:
Mąkę, cukier i zimne masło rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.







Śliwka - robaczywka!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...