niedziela, 10 sierpnia 2014

Red velvet cake z jeżynami

"Red velvet cake", czyli ciasto o czerwonym zabarwieniu, które nie wiedzieć czemu w moim wykonaniu nabrało bardziej buraczanego koloru:), co akurat w tym przypadku było mi na rękę, bo tym samym bardziej pasowało do jeżyn, które znalazły się w kremowo - serkowym wnętrzu tego ciasta. Polecam - ciasto szybko się robi i ładnie prezentuje. Można wykonać je także z malinami.






Składniki na małą keksówkę 20 x 8cm:
  • 80 g miękkiego masła
  • pół szklanki* brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki czerwonego barwnika w płynie
  • 80 ml jogurtu greckiego
MASA I PRZEŁOŻENIE:
  • 80 g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100g kremowego serka (np. Philladelphia)
  • 150 g świeżych jeżyn


Masło utrzeć z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać jajka, a następnie barwnik. Do masy przesiewać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na końcu do masy dodac jogurt grecki, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-35 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem ciasta, zrobić próbę suchym patyczkiem).
Ciasto wystudzić i przekroić na pół.
MASA:
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Połączyć z serkiem. 2/3 kremu rozsmarować na cieście, poukładać na nim połówki jeżyn, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Udekorować jeżynami.










Jeżyny 2014

4 komentarze:

  1. Piekłam niedawno bardzo podobne ciasto, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, chętnie bym zobaczyła Twoje ciasto... Może następnym razem?;)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...