środa, 4 czerwca 2014

Śmietankowiec z truskawkami

Jedno z moich ulubionych ciast na zimno, bez pieczenia, czyli idealne na letnią porę. Tym razem czerwcowa wersja z sezonowymi truskawkami. Polecam!






Tortownica o średnicy 24 cm:
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki w różnych kolorach
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g truskawek
WIERZCH:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek


Dwie galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wstawiając galaretki na noc do lodówki).
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z jogurtem.
Galaretki, które stężały przez noc w lodówce pokroić w kostkę.
Truskawki oczyścić, pokroić na pół lub mniejsze kawałki.
Masę śmietanową połączyć z chłodnymi galaretkami cytrynowymi, zmiksować. Do masy dodać pokrojone w kostkę galaretki i truskawki. Całość wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
Gdy masa zastygnie, poukładać na niej plasterki truskawek i zalać galaretką truskawkową.






Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda z tymi kolorowymi galaretkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniczki na zimno w asyście sezonowych owoców!! pysznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...