piątek, 6 czerwca 2014

Kolorowe spaghetti z szynką i warzywami

Tak podany makaron spaghetti, z równie cienko pokrojonymi warzywami i szynką z pewnością skusi niejednego amatora makaronowych pyszności a i przekona do siebie tych, którzy raczej od pasty stronią:) Danie wyglądać może na dość pracochłonne, zapewniam Was jednak, że jest proste, smaczne i szybkie do przygotowania.





Na 2-3 porcje:
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 długie marchewki
  • 1 większa cukinia lub 2 małe
  • 200 g szynki w dużych plastrach
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz


Makaron ugotować al'dente.
W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka. Marchewki i cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy je na cienkie, długie paski. Powstałe plastry kroimy dodatkowo nożem na jeszcze cieńsze paski, zbliżone grubością do makaronu spaghetti. Szynkę również kroimy w cienkie paski.
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa. Smażymy ok. 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Do warzyw dodajemy pokrojoną szynkę i posiekaną natkę, chwilę smażymy. Na końcu wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Wszystko wymieszać na patelni. Doprawić solą i pieprzem. 
Można podawać posypane startym parmezanem lub serem feta pokrojonym w kostkę.







By Niejadek Zjadł Obiadek

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...