Cóż tu dużo pisać - sezonowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu... Zupa z zielonych szparagów - warzyw, które niewątpliwie królują na majowych straganach... Warto zrobić ją choć raz w sezonie, zwłaszcza, że nie trwa on zbyt długo...
BULION WARZYWNY:
- 1 i 1/2 litra wody
- 2 marchewki
- 1 por
- kawałek selera
- 1 pietruszka z natką
- 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- sól
- 250 g zielonych szparagów
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka masła
- sok z połowy cytryny
- sól, biały pieprz
- 50-100 ml śmietanki 18% do zup
Ugotować bulion warzywny:
Do garnka wlać wodę. Dodać obrane i pokrojone warzywa, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Następnie bulion przelać przez sito.
Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, "główki" odłożyć.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Do czystego bulionu dodać pokrojone szparagi (bez "główek") i ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw.
W międzyczasie "główki" szparagów podsmażyć na łyżeczce masła.
Gdy szparagi i ziemniaki będą miękkie, zupę należy zmiksować blenderem na krem (jeśli lubimy mniej kremowe zupy, można zmiksować jej tylko połowę, zostawiając drugą połowę z kawałkami ziemniaków i szparagów, a później wszystko połączyć). Do zupy dodać sok z cytryny, przyprawić ją solą i białym pieprzem. Na końcu do zupy dodać przesmażone wcześniej na maśle "główki" szparagów i śmietankę.
Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń