Jako, że dopiero wczoraj wróciłam z urlopu, wcześniej nie było czasu na dodawanie wielkanocnych przepisów, czas zatem szybko to nadrobić:) Na pierwszy ogień idzie warstwowa sałatka w zielono - żółtym kolorze, jak na Wielkanoc przystało, obowiązkowo z jajkami. Przepis na sałatkę znajdziecie także w kwietniowo - majowym numerze "Sól i Pieprz", gdzie jego publikacja była dla mnie naprawdę bardzo dużym wyróżnieniem:)
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 ugotowane ziemniaki
- 6 jajek
- kilka ogórków konserwowych
- 100 g żółtego sera
- 1 duży por
- szczypiorek
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru i ziół prowansalskich
SOS:
Majonez wymieszać z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Odstawić.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzone obrać, przekroić na
pół, wyciągnąć żółtka. Białka pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki i ogórki także pokroić w kostkę.
Pora sparzyć, drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarce.
Na dno salaterki wysypać odsączony groszek z puszki.
Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Posmarować połową sosu
czosnkowego. Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę białka jajek i tak samo
pokrojone korniszony. Ogórki przykryć warstwą startego sera i posiekanego pora.
Posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypać pokruszonymi żółtkami i
posiekanym szczypiorkiem.
A już chciałam pisać, że kradzione zdjęcie, bo widziałam je w
OdpowiedzUsuń"Pieprz i sól" ;) Gratulacje za publikacje!
Dziękuję:)
UsuńSuper, gratuluję :) Sałatka wygląda pyszne, bardzo ładna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.