czwartek, 10 kwietnia 2014

Sałatka zielono - żółta

Jako, że dopiero wczoraj wróciłam z urlopu, wcześniej nie było czasu na dodawanie wielkanocnych przepisów, czas zatem szybko to nadrobić:) Na pierwszy ogień idzie warstwowa sałatka w zielono - żółtym kolorze, jak na Wielkanoc przystało, obowiązkowo z jajkami. Przepis na sałatkę znajdziecie także w kwietniowo - majowym numerze "Sól i Pieprz", gdzie jego publikacja była dla mnie naprawdę bardzo dużym wyróżnieniem:) 






  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 6 jajek
  • kilka ogórków konserwowych
  • 100 g żółtego sera
  • 1 duży por
  • szczypiorek
SOS CZOSNKOWY:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru i ziół prowansalskich


SOS:


Majonez wymieszać z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Odstawić.

Jajka ugotować na twardo. Wystudzone obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki i ogórki także pokroić w kostkę.
Pora sparzyć, drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarce.

Na dno salaterki wysypać odsączony groszek z puszki. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Posmarować połową sosu czosnkowego. Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę białka jajek i tak samo pokrojone korniszony. Ogórki przykryć warstwą startego sera i posiekanego pora. Posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypać pokruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.





Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. A już chciałam pisać, że kradzione zdjęcie, bo widziałam je w
    "Pieprz i sól" ;) Gratulacje za publikacje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, gratuluję :) Sałatka wygląda pyszne, bardzo ładna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...