Pyszne danie dla miłośników makaronu, szpinaku, wędzonego boczku i serowego sosu. Pyszne! I tyle na ten temat...;)
Składniki na 4 porcje:
- 300 g makaronu penne
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 250 g wędzonego boczku
- 200 g szpinaku
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 200 g topionego serka z ziołami
- 250 ml gorącej wody
Makaron ugotować, przelać na durszlak, przykryć pokrywką i odstawić.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie świeże liście szpinaku. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, dodać pokrojone pomidory, chwilę przesmażyć. Zdjąć z patelni, przełożyć do miski.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić razem z piersią na patelnię, usmażyć. Dodać usmażony wcześniej szpinak z pomidorami.
Serek topiony drobno pokroić, rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Mieszać tak długo, aż w sosie nie będzie grudek. Tak przygotowanym sosem zalać smażącego się kurczaka z boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Gotować chwilkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepły makaron polać sosem i od razu podawać.
Pyszny, ja do tego dodaje jeszcze ser fetę i niebieski ser do zaostrzenia smaku.
OdpowiedzUsuńDOBRY POMYSŁ - SPRÓBUJĘ KOLEJNYM RAZEM:)
Usuń