piątek, 25 kwietnia 2014

Penne w kremowym sosie z kurczakiem, szpinakiem i boczkiem

Pyszne danie dla miłośników makaronu, szpinaku, wędzonego boczku i serowego sosu. Pyszne! I tyle na ten temat...;)






Składniki na 4 porcje:
  • 300 g makaronu penne
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 250 g wędzonego boczku
  • 200 g szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
SOS:
  • 200 g topionego serka z ziołami
  • 250 ml gorącej wody


Makaron ugotować, przelać na durszlak, przykryć pokrywką i odstawić.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie świeże liście szpinaku. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, dodać pokrojone pomidory, chwilę przesmażyć. Zdjąć z patelni, przełożyć do miski.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić razem z piersią na patelnię, usmażyć. Dodać usmażony wcześniej szpinak z pomidorami.
Serek topiony drobno pokroić, rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Mieszać tak długo, aż w sosie nie będzie grudek. Tak przygotowanym sosem zalać smażącego się kurczaka z boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Gotować chwilkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepły makaron polać sosem i od razu podawać.



2 komentarze:

  1. Pyszny, ja do tego dodaje jeszcze ser fetę i niebieski ser do zaostrzenia smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...