piątek, 14 marca 2014

Rolada Bounty

Kokos w kuchni jest niewątpliwie jednym z moich ulubionych dodatków do ciast, a słynne batoniki bounty, najczęstszymi, które lądują w koszyku w czasie stania w kolejce do kasy w supermarkecie:) Połączenie tych dwóch rzeczy, dało przepyszną i wcale nie trudną w wykonaniu roladę. Udekorowana polewą z mlecznej czekolady i posypana wiórkami kokosowymi smakuje naprawdę bardzo podobnie do znanych batoników, tyle, że jest mniej słodka. Przepis na biszkopt wg sprawdzonego od lat przepisu mojej teściowej, zaś pomysł na masę zaczerpnęłam z gazetki "Przyślij przepis - Kulinarne Hity" wyd.3/2013.






BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
MASA:
  • 3 szklanki* mleka (łącznie 750 ml)
  • 1/2 szklanki* cukru
  • 200 g masła
  • 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • 200 g wiórek kokosowych
POLEWA I WIERZCH:
  • 1 tabliczka (100g) mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania
* szklanka o pojemności 250 ml


BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto na blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
MASA:
Z mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej proszek budyniowy. Mieszamy i odstawiamy.
Resztę mleka należy wlać do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować ok. 10 minut, aż wiórki wchłoną mleko i masa zgęstnieje. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu należy dodać do gotującej się masy rozrobiony wcześniej budyń, cały czas mieszając. Ponownie zagotować, po kilku minutach zdjąć z ognia i wystudzić.
Roladę delikatnie rozwinąć i rozsmarować na niej wystygłą masę kokosową. Ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
POLEWA:
Czekoladę połamać na małe kawałki. Dodać do niej masło i mleko, rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej.
Polewą polać roladę. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.





4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie:) pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  2. Super rolada obłędne nadzienie. Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam za miłe słowa. Rolada jest naprawdę bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...